top of page

De post: Vroeger en nu

Van duiven tot levensgevaarlijke postvliegtuigen

Geschiedenis van de post

a. De eerste mensen

De eerste mensen konden geen schriftelijk nieuws overbrengen, want ze konden niet lezen of schrijven. Een loper of ijlbode was soms met een boodschap dagenlang onderweg.

​

Denk maar aan Pheidippides, een van de bekendste ijlbodes ooit.

b. In de oudheid

In Egypte

Zo'n 3000 jaar voor Christus, stuurden de Egyptenaren als eerste geschreven boodschappen. Koeriers van de farao brachten papyrusrollen met wetten naar alle uithoeken van het Egyptische rijk. 

In het Babylonische rijk

Het Babylonische rijk was 700 jaar voor Christus zo groot, dat er ook veel koeriers moesten zijn om berichten te verspreiden. De berichten kwamen uit de hoofdstad Babylon en werden verstuurd naar andere grote steden (zoals Nineve).

De koeriers reden te paard door het hele rijk. Ze wisselden geregeld van paard om de lange afstanden snel af te leggen.

In Babylon waren er ook veel 'hangende tuinen'. Deze tuinen behoren tot de 'antieke wereldwonderen'. Als je wil weten wat dat is, dan kan je er hier meer over lezen.

schets Arrow

Naar de wereldwonderen

De 7 antieke wereldwonderen

Gevleugelde boodschappers

Al in de oudheid werden duiven gebruikt om berichten ergens snel naartoe te krijgen. De Grieken gaven bijvoorbeeld de winnaars van de Olympische spelen door met behulp van postduiven. 

​

Vandaag worden er ook wedstrijden gehouden met duiven. Daar kan je hier meer over lezen.

schets Arrow

Naar de duiven

De postduif

In het Romeinse rijk

Keizer Augustus was de eerste keizer van het Rome. Hij was de opvolger van Julius Caesar. 

​

Hij zorgde ervoor dat er wegen van steen en bruggen werden aangelegd. Op die manier konden koeriers zich per paard snel verplaatsen door het hele rijk. Er waren ongeveer 2000 poststations en elke 20 kilometer was er een wisselplaats voor de paarden. De koeriers hadden altijd voorrang op de weg.

De Romeinen

c. In de Middeleeuwen

In de Middeleeuwen begonnen vele organisaties met een eigen postdienst. Grote universiteiten, de orde van de Cisterciënzers, de Tempeliers, ... hadden eigen postbodes.  

​

Een Tempelier was een ridder van de paus. Ze vochten in de Kruistochten. Via een eigen postdienst hield de paus contact met zijn ridders.

De Kruistochten: God wil het!

De verovering van Jeruzalem

d. In de nieuwe tijden

Familie Thurn und Taxis

Toen Keizer Maximiliaan van Oostenrijk na de dood van zijn vrouw terug naar zijn geboorteland Oostenrijk wilde, bleven zijn kinderen in het land waar ze tot dan samen met hun moeder hadden gewoond: België.

 

Maar de keizer wilde weten hoe zijn kinderen het maakten. Daarom vroeg hij aan Franz von Thurn & Taxis om een koerierdienst tussen Wenen en Brussel te organiseren. 

​

In de 16e eeuw had de familie Thurn & Taxis maar liefst 20 000 koeriers  in dienst. Ze bezorgden post doorheen heel Europa.

In de strip 'De kleine postruiter' van Suske en Wiske kan je een spannend avontuur lezen. Frans Van Tassis geeft hen de opdracht om een belangrijke brief naar Maximiliaan van Oostenrijk te brengen.

Link met Hemiksem

in 1518 sterft Franz von Taxis. Zijn neef Jean-Baptiste neemt zijn taak als postmeester-generaal over. 

​

Jean-Baptiste trouwde met Christina van Wachtendonck. De bruidschat die bij deze trouw hoorde was het kasteel van Hemiksem en het Monnikenhof. Jean-Baptiste werd zo "Heer van Hemiksem".

Intrede postkoetsen

In de 16e eeuw deed de postkoets zijn intrede. Paarden trokken een koets voort die brieven, maar ook reizigers meenam naar hun bestemming.

​

Bij elke stop blies de koerier (postiljon) op zijn hoorn om de mensen te verwittigen. Eigenaardig was wel dat ontvangers moesten betalen voor hun post (in plaats van de zenders).

De post vroeger

e. De postzegel en andere uitvindingen

In Engeland draaide men in 1840 het betaalsysteem om. Vanaf nu moest de zender betalen voor het versturen van een brief. Het bewijs van de betaling was een 'postzegel'. De eerste postzegel werd "De Black Penny" genoemd. Zie je ook waarom?

De postzegel

In België kwam de 1e postzegel er pas in 1849. Daar stond een afbeelding van Leopold I op.

Door de opkomst van de stoommachine kon de postbedeling sneller gebeuren. 

De eerste stoommachine werd in 1803 uitgevonden. De grootste stoomtreinen reden rond vanaf 1840.

De stoommachine

De 1e spoorlijn

Door de opkomst van stoomtreinen verdween de postkoets. Postkantoren werden opgericht in het station. 

Maar er waren nog andere uitvindingen die de post sneller deden gaan.

De gebroeders Montgolfier vonden in 1783 de heteluchtballon uit. Ze kwamen op het idee doordat een dichtgeknoopt hemd opbolde bij de open haard.

Een luchtballon: Hoe werkt dat?

De gebroeders Wright vonden dan weer het vliegtuig uit in 1903. Dankzij het vliegtuig kan de post snel naar de andere kant van de wereld verzonden worden.

Een vliegtuig: Hoe werkt dat?

Het grootste vliegtuig

De post in onze tijd

In België werden er op korte tijd een aantal dingen ingevoerd:

- 1963: Alle huizen moeten een brievenbus hebben.

- 1967: In Brussel werd een groot sorteercentrum geopend.

- 1969: Elke gemeente krijgt een postcode.

- 1975: De post verstuurt ook pakjes.

- 1995: De bank van de post wordt opgericht.

Hoe post gesorteerd wordt.

Het klokhuis

Een leuk weetje

In 1920 werden er 2 velletjes met een afbeelding van het gemeentehuis van Dendermonde, foutief gedrukt. De afbeelding staat ondersteboven. De meeste van deze postzegels werden vernietigd. Enkele zegels werden toch verkocht en gebruikt. 

​

Omdat dit zo'n zeldzame en speciale postzegel is, is die enorm veel waard. Momenteel wordt de waarde ervan geschat op 130 000 euro. 

bottom of page